fbpx

Eco-avontuur: overstappen van PET naar milieuvriendelijke verpakking

By september 2, 2020Zo doet Alberts het

 

Het Europees Parlement kondigde vorig jaar aan dat wegwerpplastics verboden zullen zijn vanaf 2021.

Als een startup met een smoothie robot, waren we eerlijk gezegd heel tevreden dat we zoveel reacties kregen van consumenten die suggereerden dat “we iets zouden moeten doen aan onze plastic cups en rietjes” zodat “onze gezonde oplossing echt perfect zou zijn”.

Wat deze mensen zich echter niet realiseerden, is dat ecologische alternatieven vinden die aan alle noodzakelijke kenmerken voldoen niet zo makkelijk is als het lijkt.

Hierbij het verhaal van onze zoektocht naar ecologische bekers en rietjes en alle uitdaging die hierbij kwamen kijken.

 

Zoeken naar alternatieven voor single-use plastics

Laten we beginnen met wat context. Alberts werd opgericht in 2015 door drie mannen met een missie om iedereen te helpen meer fruit en groenten te eten – op elk moment, overal. Fast forward twee jaar en de Alberts Smoothie Station kwam tot stand. Met een combinatie van robotica en software ontwikkelden we de eerste smoothie-automaat van de wereld die op basis van pure stukken fruit en groenten een verse smoothie bereidt.

Wat heel belangrijk is geweest (en nog steeds is) bij de ontwikkeling van ons toestel is consumer feedback. Dus als de feedback ons zegt dat we moeten overstappen naar milieuvriendelijke verpakking, dan kunnen we niet anders als luisteren!

milieuvriendelijke verpakking

Onze queeste naar ecologische bekers

Onze huidige bekers bestaan uit PET, wat we aanmoedigen correct te recycleren bij het PMD. Als je ze in de juiste vuilbak gooit, kunnen onze bekers verwerkt worden tot nieuwe bekers.

Maar in werkelijkheid haalt 70% van de PET plastics nooit het recyclage proces. Hoe komt dat? Wel, het plastic moet correct gesorteerd en gereinigd worden. Een kleine contaminatie kan een hele batch aan PET onbruikbaar maken.

Intussen hebben we gelukkig een goed ecologisch alternatief gevonden, maar dat ging niet van zelf.

Alternatief #1: Testen met PLA plastic bekers

De eerste kandidaat voor Alberts waren biologisch afbreekbare PLA cups. PLA, of polylactic acid, is een biologisch plastic. Het wordt gemaakt uit hernieuwbare materialen zoals maïszetmeel.

Het probleem met PLA bekers is dat ze vrij fragiel zijn en vervormen als je er heet water in doet (van 60°C of hoger). Onze Alberts Smoothie Stations werken echter met blend-in-cup technologie om waterverbruik en voedselverspilling te minimaliseren en het behoud van voedingswaarden te optimaliseren. Dat betekent dat, wanneer we smoothies maken, de bekers alle diepvriesingrediënten opvangt waarna heet, gefilterd water wordt toegevoegd om het blenden in de beker smoother te laten verlopen.

Wat gebeurde er? De PLA beker begon te verschrompelen… en je kan je al voorstellen wat voor rommeltje dat creëerde! Bovendien zette het “deksel” van de blender te veel druk op het plastic wat er ook voor zorgde dat de fragiele beker indeukte.

Alternatief #2: Experimenten met kartonnen bekers

We experimenteerden ook met kartonnen bekers in ons labo. Maar opnieuw ontdekten we moeilijkheden. Om precies te zijn, merkten we op dat:

  1. de seal van de blender te veel druk uitoefende op de beker wat leidde tot vervorming
  2. de bodem van de beker begon te lekken
  3. de coating in de beker los kwam

Nog een belangrijke observatie was het gebrek aan transparantie en het ontbreken van het visuele effect: je kon niet meer zien hoe de kleuren van de ingrediënten zich mengen tot een frisse oranje, gele, roze, rode, groene of paarse smoothie.

Alternatief #3: We kozen uiteindelijk voor bagasse bekers

De beste oplossing tot dusver zijn de bagasse bekers. Ze zijn gemaakt uit suikerrietvezel. Deze substantie is:

  • sterk genoeg om de druk van de blender te weerstaan
  • hittebestendig
  • volledig biologisch en boomvrij
  • OK compost

Het feit dat bagasse bekers niet gemaakt zijn uit bomen maar uit de afvalstromen van de suikerrietindustrie is een belangrijke factor in onze keuze om de overstap te maken van plastic naar eco. De coating van deze cups is gemaakt van PLA en dat maakt dat de bekers officieel “OK Compost” zijn.

De uitdaging die nog rest in de toekomst is hoe een ophaalsysteem opzetten om een optimale en efficiënte industriële compostering te verzekeren.

Wat minder voor de hand ligt, is dat we onze machines hier en daar dienen om te bouwen opdat de bekers zouden passen. Tegen eind dit jaar, wanneer onze serieproductie is opgestart, zullen de bagassen bekers beschikbaar zijn voor onze consumenten.

bagasse beker alberts

Foto bron: De Tijd

Maar hoe zit het dan met herbruikbare bekers?

Deze vraag krijgen we bijzonder vaak!

Zoals hierboven gezegd, vormt het een enorme uitdaging om ervoor te zorgen dat jouw persoonlijke beker compatibel is met al onze smoothie-automaten. Elke beker zou een andere lengte, breedte en vorm hebben. Als we branded herbruikbare bekers zouden verkopen bij onze smoothies, zou dit al een haalbaarder verhaal worden. Maar ook dit vereist een bepaalde investering (ook voor jou als consument!).

Maar ook hier zijn meer uitdagingen die oplossingen vereisen, zoals voedselveiligheid en hygiëne.

We moeten 100% zeker kunnen zijn dat de bekers altijd perfect gereinigd zijn. Da’s een probleem dat je niet hebt met wegwerpbekers uit PET natuurlijk. Als we echter kunnen rekenen op onze klanten (de organisaties die de automaten bij ons leasen) en hun professionele team dat weg weet met professionele schoonmaaktoestellen zodat we op elk moment de voedselveiligheid kunnen garanderen, dan behoren herbruikbare bekers in de toekomst zeker tot de mogelijkheden!

 

Alternatieven voor plastic rietjes: eetbare rietjes van appelvezel

Oorspronkelijk zaten er plastieken rietjes in onze automaten. Maar het duurde even voor we rietjes vonden die aan onze standaarden voldeden, want dat deden bamboe en kartonnen rietjes niet. Ze worden te snel wak in drankjes. Stalen rietjes aanbieden zou ook een kostelijke switch worden!

Toen ontmoeten we de startup Wisefood. Zij zochten een alternatieve bestemming voor het eetbare restafval uit de appelsapproductie. Normaal wordt de appelvezel gewoon weggegooid, maar zij ontdekten hoe ze de pulp konden omvormen tot de eetbare rietjes die wij vandaag aanbieden.

De Superstraw, zoals het rietje heet, behoudt zijn vorm langer als 60 minuten in een koud drankje en zelfs twee uur lang in een cocktail. In warme dranken blijft het rietje tot een half uur stabiel. Exact de kwaliteit die we zochten dus!

Door te werken met tarwe en fruitvezel was Wisefood in staat om een alternatief te creëren dat biologisch afbreekbaar is in ongeveer twee weken. Maar je kan het rietje natuurlijk ook gewoon opeten als je smoothie op is! Superstraws worden gemaakt in Duitsland met lokale ingrediënten. Op deze manier kan het bedrijf tegelijkertijd onnodig lange transportafstanden vermijden en het milieu beschermen.

eetbare rietjes alberts

What’s next voor Alberts?

Zoals je ziet is het overstappen van single-use plastics naar een milieuvriendelijke verpakking makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe dan ook wil ons team bij Alberts mensen begeleiden naar een gezonde keuze mét aandacht voor het milieu. Afgelopen zomer lanceerden we voor het eerste de Superstraws en eind dit jaar zullen we onze eerste machines met bagasse bekers in de markt plaatsen.

Misschien ook wel bij jou?

Interesse in onze gezonde en milieuvriendelijke oplossing? Contacteer ons gerust!