fbpx

Dit wist je nog niet over drank- en snackautomaten!

By november 19, 2019Automaten

De snackautomaat (of vending machine in het Engels): je merkt hem niet op tot je hem nodig hebt. Als je je trein mist en nood hebt aan een warm of verfrissend drankje of iets om op te knabbelen, dan laat je met plezier enkele munten in zo’n machine glijden. Snelle oplossing, toch? De automaat heeft trouwens een uitgebreidere geschiedenis dan je misschien dacht. De sector staat bovendien aan de vooravond van een nieuwe revolutie. Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Lees dan zeker even verder!

Is dat nog wel van deze tijd die drank- en snackautomaten?

Als je onderweg bent en goesting hebt voor iets, dan is het vaker wel dan niet een snackautomaat die je uit de nood helpt. Automaten verdelen kant-en-klare tussendoortjes en dranken. Om die reden zijn ze al jaren niet meer weg te denken uit het straatbeeld of bedrijfsrestaurants.

De laatste cijfers van de Europe Vending Association tonen aan dat 3,82 miljoen drank- en snackautomaten geïnstalleerd werden in 2015. Duitsland heeft hierin het grootste marktaandeel in Europa met 555.000 geregistreerde units.

Tegen 2020 zal bovendien 20% van alle automaten “smart” zijn. Met andere woorden, ze zullen jou herkennen en zich jouw voorkeuren herinneren.

Maar was de vending industrie altijd al zo groot?

De Grieken hebben de automaat uitgevonden

Net als zoveel andere uitvindingen ontwierpen de Grieken de eerste automaat. Het eerste concept dat als automaat beschouwd wordt, dateert van de eerste eeuw. De Griekse wiskundige en ingenieur Hero van Alexandrië ontwikkelde een dispenser voor wijwater dat automatisch water bedeelt als je er munten instopt.

Het werkte zo: de munt die je in de dispenser stopt, activeert een ingenieus systeem waarbij het gewicht van de munt een deurtje laat opengaan. Zo kan het water dan vrij vloeien tot de munt valt en het deurtje de doorgang voor het water weer afdekt.

via GIPHY

Meer recente bronnen tonen aan dat er in de zeventiende-eeuwse tavernes in Engeland tabak dispensers ter beschikking waren. Maar het was eigenlijk pas in de negentiende eeuw dat automaten overal als paddenstoelen uit de grond schoten en super populair werden.

De eerste commerciële automaten vond je in Londen: ze verdeelden postkaarten en enveloppes. Rond dezelfde tijd lanceerden een uitgeverij en boekenwinkel een automaat voor boeken en kranten.

De automatenindustrie van vandaag

In de 21ste eeuw staan er automaten in bedrijfskantines, scholen, luchthavens, treinstations en zelfs in publieke wc’s! Je hoeft je zelfs geen zorgen meer te maken om hoeveel munten je nog hebt, want je kan tegenwoordig ook met biljetten en zelfs je bankkaart betalen.

Het is zelfs zo dat digitale betalingen een nieuwe sprong betekenden in de industrie in 2006: het betekende immers dat er nu ook duurdere producten verkocht konden worden.

Nu zien we automaten die naast dranken en snacks ook bijvoorbeeld elektronica verkopen. Dit soort automaten worden ook wel “retail kiosks” genoemd. In Japan, waar er voor elke 20-30 inwoners een automaat is (de hoogste concentratie ter wereld trouwens!), vindt je dit soort kiosks voor een hele resem aan producten: van levende dieren (zoals vissen), warme maaltijden en toiletpapier tot anticonceptiemiddelen, fietsen, lotterijbiljetten, paraplu’s enz.

Het lijkt echt alsof the sky the limit is!

De vending machines van de toekomst

Vandaag staat er een nieuwe revolutie te wachten voor de automaten die nu bij jou op het werk, school of in het treinstation staan.

Traditionele vending automaten hebben slechts één doel: ze bezorgen je het gevraagde eindproduct. Dit eindproduct werd geproduceerd in een fabriek, werd dan vervoerd naar de locatie van de automaat en de automaat verdeelt de producten zoals gevraagd door de eindklant.

De nieuwe automaten, wat wij Vending 2.0 noemen, zijn anders omdat ze meer geavanceerd zijn. Ze gaan jouw product ter plekke bereiden. Jouw eindproduct wordt dus voor je neus geproduceerd en niet in een fabriek. In feite is de automaat eerder een micro-fabriekje.

Onderstaande video legt onze visie uit op de nieuwe generatie vending automaten.


En zo komen we terecht bij gepersonaliseerde voeding! Wanneer je een voedingsproduct ter plekke klaarmaakt, kan je het recept gaan aanpassen naar jouw persoonlijke smaak en noden. Bij Vending 2.0 maakt de automaat jouw product live. Omdat deze snacks bedoeld zijn voor directe consumptie, hoeven er ook geen bewaarmiddelen of andere chemische, artificiële substanties aan toegevoegd te worden.

Een voorbeeld van zo’n Vending 2.0 automaat is natuurlijk de Alberts Smoothie Station. De automaat bereidt een verse smoothie voor jou ter plekke op basis van de groenten en het fruit van jouw keuze. Zo heb je een 100% natuurlijke smoothie op maat met jouw gepersonaliseerde recept.

Nu hoor ik je al denken: wat is hier nu zo vernieuwend aan? Is dat niet wat koffiemachines ook doen wanneer ze verse koffiebonen gebruiken? Klopt! Als ze inderdaad verse bonen gebruiken in plaats van derivaten zoals poeders, doen ze hetzelfde: een vers tussendoortje voorzien.

Wat er zo vernieuwend is, is het aanbieden van gepersonaliseerde voeding voor elk individu op elk moment. De nieuwe automaten zijn verbonden met het internet en dat maakt personalisatie mogelijk. Vending 2.0 oplossingen gebruiken technologieën die in de voedingsindustrie in feite best disruptief zijn.


Benieuwd of jouw collega’s deze gezonde oplossing kunnen smaken? Alberts organiseert demodagen bij jou op kantoor!

Wij komen graag langs met de Smoothie Station om uw organisatie de Alberts Smoothies en Smoothie Robot te laten ontdekken.