fbpx

Zo kan je je immuunsysteem boosten met gezonde eetgewoontes

 

Een sterk immuunsysteem is altijd al super belangrijk geweest om in goede gezondheid te verkeren. Het is zowat je voornaamste bescherming tegen alle soorten bacteriën en virussen. Zeker vandaag is het van belang om alles te doen om onze gezondheid optimaal te houden. 

Voeding is een belangrijk element in de bescherming van jouw gezondheid. We besloten daarom enkele tips met je te delen over hoe je je immuunsysteem kan versterken met voeding om jezelf zo maximaal te beschermen.

Hoe werkt het immuunsysteem?

Je immuunsysteem heeft voldoende energie nodig om immuuncellen aan te maken. Dat is nodig om je lichaam te beschermen tegen ziektes (Forbes). Je immuunsysteem is namelijk verantwoordelijk om “vreemde indringers” uit je lichaam te houden. Als zulke schadelijke substanties toch binnen geraken, moeten je cellen er tegen beginnen vechten (Verywell Health).Een andere manier om je immuunsysteem te versterken, naast gezonde eetgewoonten, is om genoeg te slapen. Ook is het heel belangrijk dat je thuis blijft vanaf je je ziek voelt of begint te hoesten (Business Insider). Wat rust nemen zal je immuunsysteem de mogelijkheid geven om sneller beter te worden én het zal de kans verminderen dat het virus zich verspreidt naar andere mensen. Dit zal de curve van het aantal geïnfecteerde mensen afvlakken (flatten the curve).

In tijden zoals deze is het belangrijker dan ooit om de algemene gezondheidsrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) te volgen. Er is geen “gouden regel” om niet geïnfecteerd te raken met het coronavirus, maar elk deel van je lichaam functioneert gewoon beter wanneer je immuunsysteem sterker is en versterkt wordt door een bewezen gezonde levenswijze (Harvard Health Publishing). De WGO publiceert ook continu nieuwe informatie en adviezen om veilig te blijven en jezelf te beschermen op de best mogelijke manier.

Helaas is er geen magische oplossing of voeding dat je volledig kan beschermen van welk virus dan ook. Je kan wel moeite doen om voorbarig je immuunsysteem te boosten en zo jezelf te beschermen. En een gezond dieet speelt daar wel een belangrijke rol in!

Voeding kan je immuunsysteem boosten

Vitamines en mineralen zijn cruciaal voor een gezonde levensstijl, en sommige ervan bevatten zelfs extra voedingsstoffen om je immuunsysteem een boost te geven! 

Hieronder vind je een lijst met voeding dat je immuunsysteem zal verbeteren zodat het je lichaam zich volop kan verdedigen.

Vitamine C is de belangrijkste vitamine om je immuunsysteem te versterken. Het zit enkel in fruit en groenten. Vooral citrusvruchten, kool en aardappels zullen je voorzien van een hoge dosis!

Vitamine D kan het risico op ademhalingsinfecties verminderen. Geniet van het zonnetje als het mooi weer is of eet vette vis zoals zalm. En, dat wist je misschien niet, maar zelfs eieren bevatten vitamine D (Gezondheidsnet, NYTimes).

Verder bevatten groene groenten en bladgroenten veel vitamines en mineralen, wat hen de perfecte toevoeging maakt voor je gezonde maaltijd! (Science Daily) Ook superfoods, zoals noten, bessen en groene thee, zullen je extra energie geven met veel antioxidanten om je immuunsysteem op volle toeren te laten werken (Business Insider).

Gember kan je lichaam dan weer helpen om bacteriën af te weren en ontstekingen af te remmen (Healthline). Als laatste heeft look een immuunversterkende functie en is het een erkend ingrediënt om infecties tegen te gaan (Healthline).

Zorg altijd voor veiligheid en hygiëne rond voeding

Jezelf beschermen betekent ook dat je extra moet opletten bij voedselbereiding om voedselveiligheid te garanderen. Ook al kan het coronavirus zich niet verspreiden via voedsel of water, het kan dat wel doen door te niezen, hoesten of door je handen niet regelmatig te wassen.

Dus: basishygiëne in de keuken is key! Was altijd je beide handen voor je begint te koken of iets eet. Was bovendien ook je groenten of fruit om uitwendige besmetting en algemene bacteriën van de supermarkt te verwijderen (Men’s Health).

Dit moet je zeker niet doen: er is geen enkele noodzaak om droge of andere voeding te beginnen hamsteren (VRT NWS). Supermarkten vullen de rekken namelijk elke dag bij. Daarbij is de overheid zich ervan bewust dat iedereen voedsel nodig heeft in de komende weken, dus zullen supermarkten ook in België open blijven.

De kans is relatief groot dat je het voedsel dat je gehamsterd hebt zal moeten weggooien omdat het slecht is geworden. Zorg er daarom zeker voor dat je de food labels en houdbaarheidsdatum checkt voor je iets koopt of eet.

 

Slaap, gezonde voeding en hygiëne zijn altijd al de essentiële elementen geweest om je immuunsysteem te boosten. Maar natuurlijk heeft elk lichaam ook een limiet. Houd je aan deze tips, en dan doe je alles dat je kan om gezond te blijven!