fbpx

Hoe sociaal en gezond thuiswerken tijdens de Coronacrisis

Het zijn vreemde tijden voor iedereen, en thuiswerken is niet elke medewerker gewend. Daarom verzamelden we enkele tips om jouw collega’s en jezelf te inspireren om productief te blijven online werken.

Here we go!

Sociaal thuiswerken: Online verbondenheid

Wie zei er dat thuiswerken eenzaam en asociaal moet zijn? Gelukkig leven we in 2020 en zijn er genoeg mogelijkheden om virtueel met elkaar in contact te blijven.

Bel regelmatig eens met werknemers en collega’s. Hou elkaar op de hoogte over waar je aan werkt. Dat zal ervoor zorgen dat iedereen ook thuis op de hoogte is van nieuwe vorderingen. Verschillende tools kunnen je ook helpen om met elkaar in contact te blijven, zoals Slack en Teams (Work Smarter).

 

 

 

 

 

Relaties met je collega’s in stand houden naast het werk kan trouwens ook perfect online! Zo organiseerden al verschillende bedrijven een apero-avond waarbij iedereen thuis zijn eigen aperitiefje drinkt, maar dan allemaal samen in een videocall.

Bij Alberts organiseren we zo de Sally Up Challenge: elke dag om 15u komen we samen in een videocall en doen we samen squats. Dit doen we nu al enkele maanden, alleen vindt dit teammoment nu online plaats.

Ondertussen zijn we niet meer alleen en voegen ook teams van andere bedrijven zich toe aan ons dagelijks initiatief!
Elk vanuit hun eigen huiskamer dus.
Wil je ook meedoen met de dagelijkse Sally Up Challenge?
Stuur een mail naar
team@alberts.be

 

Hoe gaat het met je?

Als leidinggevende of HR manager zie je je collega’s en werknemers normaal bijna dagelijks. Nu veel personeelsleden thuiswerken tijdens de Coronacrisis, is dat net iets moeilijker. Toch? 

Wat als je alsnog virtueel bij de werknemers langsging om hen een goedemorgen te wensen? 

‘s Ochtends of ‘s avonds kort even bellen om te vragen hoe het gaat (met de gezondheid van) de medewerker en vragen of de huidige taken duidelijk zijn, zal je hen ook vanop afstand een gevoel van waardering geven (HR Magazine). 

Gezond thuiswerken: structuur & planning 

Samenwonen én werken met huisgenoten of kinderen is voor iedereen wat zoeken.

Structuur en planning zijn daarom in elk huishouden aangeraden zodat iedereen rustig kan werken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat iedereen in huis weet wanneer je een online call of vergadering hebt, zodat niemand je zal storen.

Je werkuren inplannen is bovendien belangrijk om structuur in je dag te creëren. Baken daarom je werkuren af: werk van 9-17u of dezelfde uren zoals op kantoor. Als dat niet lukt, zorg dan dat je de uren die je bijvoorbeeld ‘s avonds werkt toch op een manier meet. Je wil vermijden dat je de hele dag door niks anders doet.

Werk en privé zoveel mogelijk gescheiden houden zal het gemakkelijker maken om thuis een gelijkaardig werkpatroon aan te houden als op kantoor (Mensura).

De verleiding om nog door te werken tot ‘s avonds is misschien groot omdat je thuis zit en alles wil afkrijgen, maar het is belangrijk toch ook tijd te nemen voor ontspanning. Je werk zal er morgen ook nog zijn, hoor!

Vergeet tot slot niet om als werkgever ook begrip te tonen bij glijdende werkuren en daar afspraken over te maken. Vooral met kinderen kan een 9-to-5 job thuis niet altijd haalbaar zijn, waarbij communicatie met je werkgever voornaam is.

Pauzes

Het is niet omdat je van thuis uit werkt, dat je geen pauzes mag nemen! Hoewel je een planning hebt opgemaakt, is het belangrijk om daar ook af en toe korte pauzes in te lassen. Op je werk wandel je ook al eens naar het koffiemachine of doe je een babbeltje met je collega’s, toch? Dat kan je thuis dan vervangen door babbeltjes met je partner of kinderen. Of bel eens even iemand op. Iedereen geniet op dit moment wel eens wat sociaal (ook al is het virtueel) contact! 

Zet jezelf op informatiedieet

Als laatste tip raden we iedereen aan om ook wat afstand te nemen van het nieuws en als het ware een “informatiedieet” te volgen (Volkskrant).

De hele dag meldingen krijgen van je nieuwsapp zal je gedachten telkens daar naartoe leiden. Bovendien zal het je emotioneel ook afleiden en affecteren. En laten we eerlijk zijn: die corona-updates kunnen wel een paar uur wachten.

De VRT raadt daarom ook aan om het nieuws slechts enkele keren per dag te checken en je aantal bronnen te beperken. Zo zal je nog steeds de nodige informatie kunnen opnemen. Alleen leidt het je minder af.

 

Hopelijk gaat het thuiswerken iets vlotter met deze tips en kan je zo de band met collega’s en werknemers toch nog wat onderhouden.

We schreven nog een artikel met meer tips om je immuunsysteem te boosten met gezonde gewoontes. En ook als je graag wil weten hoe je ook op vlak van voeding alle hygiëneregels volgt, kan je ons artikel over Food Safety & Hygiene eens overlopen. Succes!