fbpx

Wat is veganisme en is vegan eten gezond?

By januari 9, 2020Food for Thought (NL)

Veganisme is de laatste jaren enorm gestegen in populariteit: mensen eten niet alleen meer vegetarisch, maar eten nu ook veganistisch, wat nog beter zou zijn voor mens, dier en milieu. Maar wat is veganisme nu eigenlijk? Is veganistisch gezond? En waarom zou iemand ervoor kiezen om vegan te eten?

Wat is veganisme?

Veganisme is een levensstijl waarbij je dierlijke producten vermijdt in voeding, maar ook in bijvoorbeeld kledij, cosmetica en experimenten (BE Vegan). Veganisten gaan dus verder dan vegetariërs in hun levenswijze: ze eten ook geen vlees of vis en gebruiken daarnaast ook geen andere dierlijke producten. Vegan eten betekent dus ook geen eieren en melk consumeren, geen kledij van schapenwol dragen… Dit doen ze voornamelijk uit respect voor dieren en hun rechten.

Is veganisme gezond?

Veel mensen vragen zich natuurlijk af of veganisme wel gezond is. Je vermijdt zo namelijk een hele resem aan producten die belangrijke voedingsstoffen bevatten. Nochtans is veganistisch eten niet ongezonder dan een voedingspatroon met dierlijke producten. Waarmee je vooral rekening dient te houden, is een juiste balans te bewaren qua voeding.

Het is namelijk belangrijk dat je als veganist niet alleen gaat leven op groenten, fruit en brood, maar ook vervanging zoekt voor de dierlijke producten die je niet meer eet. Zo is het bijvoorbeeld aangeraden om melkproducten te vervangen door alternatieven zoals soyamelk of amandelmelk, om zo toch de relevante mineralen binnen te krijgen. Maar let op: je kan niet-dierlijke of vegan producten niet noodzakelijk automatisch als “beter” beschouwen. Soyamelk bevat bijvoorbeeld meer proteïnen, maar de CO2-uitstoot is dan weer hoger (FoodUnfolded).

VRT schrijft dat een vegan levensstijl extra aandacht vraagt voor vitamine B12, ijzer, eiwitten en calcium. Eiwitten zitten bijvoorbeeld veel in peulvruchten en in tofu, die dus belangrijk zijn om te combineren met een veganistisch dieet (Voedingscentrum). 

Balans is altijd het belangrijkste

Veganistisch gezond eten impliceert dus dat je voedingspatroon gebalanceerd is, net zoals bij eender welk dieet. Het is belangrijk om te zorgen dat je alle voedingsstoffen nog altijd binnen krijgt. In se kan je ook veganistisch eten zonder die allemaal binnen te krijgen, maar dan ben je dus niet gezond bezig. Ongezond vegan eten bestaat namelijk ook, aangezien een pak frieten, een suikerspin en vegan pannenkoeken vol suiker en vetten zitten.

Vegan is dus in ieder geval niet hetzelfde als gezond: veel frietjes en vegan koekjes blijven ongezond, ook al zijn ze in theorie “vegan”. Ze zullen je niet alle nodige voedingsstoffen geven (VRT).

Tot slot kan een vegan levensstijl even gezond zijn als de gewoontes van iemand die wel dierlijke producten eet: als beide alle nodige voedingsstoffen consumeren en combineren met voldoende vitamines en groenten, zullen ze een gelijkaardig gezond voedingspatroon hebben (VRT).

World Vegan Day en Veganuary

Bij Alberts moedigen we iedereen aan om gezond te eten, wat dat ook mag betekenen voor jou. Gezonde eetgewoonten betekent gebalanceerde maaltijden.

Krijg je door dit artikel interesse om ook eens een veganistische maaltijd te maken, of een tijdje vegan te worden? Dan is Veganuary misschien wel iets voor jou. Veganuary is een vzw die mensen over de hele wereld aanmoedigt om vegan te eten in januari. In 2019 deden maar liefst 250.000 mensen mee aan de campagne om een hele maand veganistisch te leven.

Het is nooit te laat om eens iets nieuws te proberen! Meer informatie over Veganuary vind je via Veganuary.com. Zo zal je recepten en informatie toegestuurd krijgen over nieuwe veganistische producten als je je inschrijft. Als je niet overtuigd bent van een hele maand vegan te eten, kan je natuurlijk ook één of meerdere dagen in de week je voeding aanpassen, om klein te beginnen maar ook je steentje bij te dragen aan je gezondheid, dieren en het milieu.

Is een maand wat te veel van het goede? Probeer the vegan life eens uit op World Vegan Day op 1 november samen met tien- en zo niet honderdduizenden anderen!

 


Alberts Smoothies bevatten enkel groenten en fruit waaraan water wordt toegevoegd. Dat maakt dat ze 100% veganistisch zijn. Krijg je al meteen zin om een Alberts Smoothie te drinken? Laat ons weten of jij graag een Alberts Smoothie Station op jouw school of werk zou willen!