fbpx

WELL Building Standard: streven naar een gezond bedrijf in een gezond gebouw

By maart 10, 2020Marktonderzoek

“Voorkomen is beter dan genezen” is een gezegde dat op verschillende vlakken relevant kan zijn. Maar wist je dat dit ook van toepassing is op welzijn op het werk? Een hoog ziekteverzuim van je werknemers kan je bijvoorbeeld voorkomen door de algemene werkomgeving te verbeteren. Een gezonde werkomgeving creëren door gebouwen in te richten met een focus op health at work: dat is waar de WELL Building Standard (WBS) voor staat.

Wat is de WELL Building Standard?

De WELL Building Standard is de eerste wereldwijd erkende standaard die focust op gezondheid op de werkvloer in gebouwen. Het is ontwikkeld door het International WELL Building Institute (IWBI). “Gezien dat we meer dan 90% van onze tijd doorbrengen in gebouwen, is de impact van de gebouwde omgeving op de gezondheid bijzonder groot,” zegt Liesbeth Reekmans, Verantwoordelijke discipline Bouwen en Gebouwen bij Groep IDEWE. “Uit wetenschappelijk en medisch onderzoek weten we intussen welke parameters klachten rond gezondheid kunnen voorkomen en welke de gezondheid van werknemers bevorderen. Eens als je dit weet, is het een ethische verplichting om onze werkomgeving hieraan aan te passen.” 

De regels van de WELL Building Standard omvatten ontwerp-strategieën, prestatiecriteria, onderhoudsvoorschriften en afspraken tussen werkgevers en werknemers. Die hebben allemaal betrekking tot een gebouwde omgeving met als doel er een gezonde werkomgeving van te maken. De standaard wordt geïntegreerd in een ontwerp en later worden de prestatiecriteria dan opgevolgd om te zien wat de impact is op welzijn op het werk. (International WELL Building Institute)

Plaatsen die voldoen aan de verplichte criteria (zie onder) krijgen dan een WELL certificaat. Voldoening aan de standaard zou leiden tot een omgeving waarin voeding, fitheid, humeur, slaap, comfort en prestaties van hun werknemers verbeteren. De standaard heeft dus vooral als doel om een gezonde levensstijl aan te moedigen, en dat  in een omgeving die daar optimaal bij ondersteunt (International WELL Building Institute).

Waarom het initiatief er gekomen?

In 2014 werd de WELL Building Standard gelanceerd na zes jaar van onderzoek. Deze standaard kwam er niet zomaar: voor de ontwikkeling werd zowel medisch onderzoek gedaan als onderzoek naar omgevingsgezondheid, wat gemeten werd aan de hand van verschillende factoren uit de omgeving die onze gezondheid kunnen beïnvloeden, en de risico’s die onze gezondheid beïnvloeden op vlak van design, management en constructie. (WELL certified)  

De WBS werd namelijk ontwikkeld als reactie op de traditionele systemen van gezondheidszorg, die gezondheidsproblemen aanpakken in plaats van ze te voorkomen. Dat laatste is volgens IWBI beter en door de standaard te integreren, zullen gezondheidsproblemen voorkomen worden in plaats van ze te moeten genezen. WELL gelooft erin dat veel externe factoren onze gezondheid beïnvloeden en vindt het daarom belangrijk om rekening te houden met de invloed van een werkomgeving op de gezondheid van medewerkers. 

Wie heeft baat bij de WBS?

De WELL Building Standard is toepasbaar op zowel nieuwe als bestaande gebouwen en bovendien binnen verschillende vastgoedsectoren, van commerciële gebouwen (zoals restaurants) tot kantoorgebouwen. De standaard zal daarom steeds kijken naar het soort omgeving om zo de concepten juist te kunnen toepassen.

Om een WELL certificaat te bekomen, moet je je aanmelden bij het IWBI. Er wordt aangeraden om dit zo vroeg mogelijk in het design en ontwikkelingsproces te doen, zodat een implementatie van de strategieën van de WBS zo vroeg mogelijk kan gebeuren.

Liesbeth Reekmans: “Door de omgeving zo te voorzien dat deze ondersteunend werkt voor de gezondheid en tegelijk het welzijn op de werkvloer vergroot, heeft u als onderneming een streepje voor. De bevlogenheid en de gezondheid van u werknemers stijgt, er is minder absenteïsme en presenteïsme in uw onderneming en u staat sterker in the war for talent omdat u een state-of-the-art gebouw aanbiedt op de arbeidsmarkt.“

10 concepten voor een gezond bedrijf

The WELL Building Standard is opgebouwd uit zeven concepten voor een gezonde werkomgeving te faciliteren, namelijk lucht, water, voeding, licht, fitheid, comfort en geest, die elks opgesplitst zijn in verschillende kenmerken. (Update: intussen zijn er 10 concepten opgenomen in de standaard: lucht, water, licht, thermisch comfort, akoestiek, materialen,  voeding, beweging, geest en gemeenschap. 

Bron: Green Engineer

De concepten hebben als doel om verschillende systemen van het menselijk lichaam op een positieve manier te beïnvloeden als ze geïmplementeerd zijn. Voorbeelden daarvan zijn een impact op het immuunsysteem, spierwerking, cardiovasculaire systeem… (International WELL Building Institute)

Projecten krijgen het WBS certificaat als ze voldoen aan meerdere van die criteria per concept. Groep IDEWE coacht ondernemingen bij het behalen van een WELL Certificaat. Liesbeth Reekmans: “Vanuit een bevraging bij uw werknemers filteren we die criteria die belangrijk zijn in uw onderneming. We vertalen deze criteria mee in het ontwerp zodat uw bouw voldoet en uw certificering vlot verloopt.” Daarnaast zorgt de organisatie voor een continue opvolging van de gezondheid en welzijn van de werknemers. En hun onderzoeksafdeling werkt mee aan innovatieve credits en de bevraging van de tevredenheid van uw werknemers.” 

Om het certificaat te behouden moet het gebouw bovendien elke drie jaar aan een hercertificering worden onderworpen aangezien de condities van het gebouw kunnen evolueren.

De voedingscategorie: Alberts en gezonde voeding op het werk

Binnen de standaard van WELL Building kan Alberts ook een rol spelen om een gezonde levensstijl op het werk aan te moedigen. De Alberts Smoothie Robot draagt bij aan feature N01 over fruit en groenten van de WELL Building Standard. Onze smoothie robots bereiden namelijk verse smoothies op basis van fruit en groenten zonder enige additieven, behalve puur water. 

Gezien deze natuurlijke ingrediënten, voldoen onze smoothies al aan meerdere criteria van de voedingscategorie. Bovendien maakt het scherm van de gezonde smoothie-automaat werknemers bewust van het aantal vitamines & mineralen in hun smoothie. De smoothies bevatten trouwens geen artificiële toevoegingen. 

De smoothie zelf zorgt voor een boost in vitamines en mineralen. Dat betekent ook een boost van werknemers’ productiviteit, wat hun gezondheid en het algemene welzijn op het werk alleen maar beter kan maken.

 

Heb je interesse om gezonde voeding op het werk aan te moedigen met een Alberts Smoothie Station? Laat dan zeker je gegevens achter in dit formulier en dan contacteren wij je binnenkort met meer informatie over hoe gezonde snacks tot bij jouw bedrijf kunnen komen.

Ontdek hoe Alberts kan bijdragen tot uw WELL certificaat!


    Ik accepteer de Terms & Conditions en Privacy Policy wanneer ik dit formulier instuur.

    Join the discussion One Comment